0Item(s)

V nakupovalni košari ni artiklov.

Product was successfully added to your shopping cart.

Razlika med steklokeramično in indukcijsko kuhalno ploščo

Steklokeramične ter indukcijske plošče na prvi pogled izgledajo popolnoma enako. Obe vrsti plošč odlikuje čist steklen videz in odsotnost rešetk, ki pri plinskih ploščah služijo kot podstavek za posode. Takšne plošče so zelo enostavne za čiščenje in vzdrževanje. Vas zanima, zakaj je cena indukcijskih plošč višja, čeprav izgledajo popolnoma enako kot steklokeramične plošče?

Kljub enakemu izgledu je v drobovju plošč popolnoma različna tehnologija. Steklokeramične plošče vsebujejo električni grelec, ki segreje površino plošče, nato pa se ta toplota skozi posodo prenaša na hrano. Sam stil delovanja je podoben kot pri navadnih električnih ploščah, ki smo jih uporabljali v preteklosti, vseeno pa je ta tehnologija mnogo hitrejša in seveda tudi bolj odzivna, še vedno pa je počasnejša in manj odzivna od plinske oziroma indukcijske plošče.

Indukcijska plošča deluje po drugačnem principu. V notranjosti indukcijske plošče se nahaja tuljava, ki ustvarja magnetno polje. To polje segreva samo posodo, v kateri kuhamo, in ne same plošče. To pomeni, da se plošča v primeru, da na njej ni posode, ne segreva. Indukcijska plošča je zaradi takšne tehnologije mnogo hitrejša od steklokeramične plošče in je po hitrosti in odzivnosti primerljiva z plinskim kuhalnikom. Ker indukcijska plošča segreva le posodo, je energijsko veliko bolj varčna od steklokeramične plošče.

Slaba stran indukcijske plošče je v tem, da lahko na njen za kuhanje uporabljamo le posode, ki so predvidene za kuhanje na indukcijski plošči. Če je naša posoda primerna za uporabo na indukciji lahko enostavno preverimo tako, da k posodi prislonimo magnet. Če se magnet na posodo prime, potem bo posoda delovala na indukcijski plošči.

Steklokeramična plošča
+ nižja cena
+ na njej lahko uporabimo vsako posodo
- počasnejše kuhanje
- večja poraba energije

Indukcijska plošča
+ hitro kuhanje
+ hitra odzivnost na spremembo željene moči
+ nižja poraba energije
- višja cena
- posoda mora biti magnetna

Prenavljate kuhinjo? Preberite si več o naši ponudbi kuhinj >>>

Pohištvo Alples
Čimo
Matis
Vzmetnice Meblo Jogi
Kuhinje Nobilia
Prima
Slovenska postelja